Taushetsplikt

Taushetsplikt og opplysningsplikt

I henhold til Lov om barnehager § 20 som tar utgangspunkt i forvaltningslovens §§ 13 til 13 f, gjelder taushetsplikten i Liland barnehage.

Taushetsplikt er en viktig forutsetning for at barnehagen skal bli betrodd opplysninger om barns familieforhold som kan være avgjørende for barnets opphold, trivsel og utvikling i barnehagen.

Taushetsplikt omfatter både en plikt til å tie om opplysninger om personlige forhold man får kjennskap til som ansatt i barnehagen, og en plikt til å hindre at noen på en annen måte får kjennskap eller tilgang til slike opplysninger.

Alle ansatte, også vikarer, skriver under på taushetsløfte når de begynner i vår barnehage.

Som foreldre vil dere i det daglige møte personalets pålagte taushetsløfte i eksempelvis disse situasjonene:

Opplysninger om deres barn oppbevares innelåst i barnehagen. De makuleres to år etter at barnet har sluttet. Barnehagens opplysningsplikt når det gjelder forhold som vedrører ditt eget barn, men taushetsplikt når det gjelder andres barn. Når barnet ditt f.eks. har vært i konflikt med et annet barn har du rett til å vite forhold omkring ditt eget barn, men ikke det barnet det har vært i konflikt med.

Barnehageloven § 22 pålegger barnehagepersonalet, uten hinder av taushetsplikt, å gi opplysninger av eget tiltak til barnevernstjenesten når det er grunn til å tro at det foreligger mishandling av barn i hjemmet eller andre former for alvorlig omsorgsplikt.

Opplysninger gitt til skole, Pedagogisk- psykologisk tjeneste og andre offentlige instanser gis kun med foreldrenes samtykke.